пребиотици
Блог

Защо обогатяваме протеиновите бонбони с пребиотици?

Ние  сме това, с което се храним. Или по-точно, ние сме това, с което храним трилионите малки същества, които живеят в червата ни.

Лигавицата на червата ни, като всяка повърхност в тялото ни, е покрита с микроскопични същества, предимно бактерии. Тези организми създават микроекосистема, наречена микробиома.

И въпреки че всъщност не забелязваме, че е там, той играе огромна роля за нашето здраве и дори може да повлияе на нашето настроение и поведение.

Не е изненадващо, че това, с което храним нашия микробиом може да окаже най-голямо влияние върху здравето му. И колкото по-здрав е, толкова по-здрави ще бъдем и самите ние. Ключът към здравословния микробиом е поддържането на баланс между хилядите различни видове бактерии в червата ни.

Има два начина да поддържаме този баланс – да помогнем на микробите, които вече са там да растат, като им даваме храните, които харесват и като добавяме живи микроби директно чрез хранителни добавки.

 

Какво означават понятията пребиотик, пробиотик и синбиотик?

 

Пребиотикът всъщност е несмилаем въглехидрат (олигозахарид), който действа като храна за пробиотиците и бактериите в червата ни. Пребиотиците са неразградима съставна част от храната, които стимулират растежа и/или активността на специфични микроорганизми в червата, като по този начин подобряват здравето на гостоприемника, в този случай човека.

Те също така допринасят и за по-висока абсорбция на минералите, получавани от храната, намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, повишават чувството за ситост и допринасят за поддържане на нормалното телесно тегло.

Направени са редица изследвания, които показват, че приемът на определени хранителни продукти с пребиотичен ефект е особено препоръчителен както при юноши, също така и при жени след менопауза, за да се увеличи абсорбцията на калций, както и за увеличение на костната минерална плътност.

Особено нарастват и ползите при затлъстяване и диабет тип 2, тъй като последните данни, както от експериментални модели, така и от проучвания при хора, показват, че конкретни хранителни продукти с пребиотици влияят върху енергийната хомеостаза, регулирането на ситостта и контролирането на телесното тегло.

протеинови бонбони

Пребиотиците могат да бъдат синтезирани или получени от естествени източници. Тези източници включват аспержи, артишок, бадеми, банан, ечемик, цикория, праз, чесън, мед, леща, мляко, лук, ръж, соя, захарно цвекло, овес и якон, ябълки.

Пробиотиците са живи микроорганизми, които могат да се консумират както чрез ферментирали храни, така и като хранителна добавки. Те насърчават здравословния баланс на чревните бактерии и са свързани с широк спектър от ползи за здравето. Пробиотичните добавки подобряват някои състояния на психичното здраве.

Все по-голям брой изследвания свързват здравето на червата с настроението и психичното здраве. Преглед на 15 проучвания при хора, установени, че допълват щамовете Bifidobacterium и Lactobacillus за 1-2 месеца показват значителни подобрения в състоянията на тревожност, депресията, аутизма, обсесивно-компулсивното разстройство (OCD) и паметта. Ползите са наблюдавани и при проучване на 40 пациенти с депресия.

протеинови бонбони

Пробиотиците се различават по това, че съдържат живи организми, обикновено специфични щамове бактерии, които директно се добавят към популацията на здрави микроби в червата ни.

Вероятно най-разпространената пробиотична храна е киселото мляко. Киселото мляко се получава чрез ферментиране на мляко с различни бактерии, които се образуват в крайния продукт. Други богати на пробиотични бактерии храни са киселото зеле, комбуча и кимчи, кефир, темпе (ферментирал соев продукт).

Когато пробиотиците и пребиотиците попаднат в организма едновременно, те започват да действат синергично, с една цел и със значително засилване на ефекта. Продукти, които съдържат пробиотици и пребиотици се наричат синбиотици.

Все повече и повече изследвания показват, че балансът или дисбалансът на бактериите в храносмилателната ни система е свързан с цялостното здраве и болести.

Когато храносмилателният тракт е здрав, той филтрира и елиминира елементи, които биха могли да му навредят като вредни бактерии, токсини, химикали и други отпадни продукти. Здравословният баланс на бактериите подпомага регулирането на стомашно-чревната подвижност и поддържането на функцията на чревната бариера.

Другият начин, по който консумацията им ни помага, е влиянието, което оказват върху имунната ни система. Някои смятат, че тази роля е най-важна. Нашата имунна система е нашата защита срещу вируси и бактерии.

Когато не функционира правилно, има вероятност  да пострадаме от алергични реакции, автоимунни нарушения (например улцерозен колит, болест на Крон и ревматоиден артрит) и инфекции (например инфекциозна диария, кожни инфекции). До дисбаланс може да се стигне поради ред различни болест, лекарства – като антибиотици, неправилна диета и други.

Синбиотичните здравословни хранителни продукти, съдържащи едновременно пробиотични лактобацили, бифидобактерии и пребиотични олигозахариди, са едни от най-последните новости в хранително-вкусовата промишленост, предоставящи нови и богати възможности за подобряването на диетологичните практики и цялостното здраве на човек.

 

Източници: 

https://www.webmd.com/digestive-disorders/probiotics-risks-benefits#1

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25862297/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18542041/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24912386/

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14598-probiotics

19,99 лв.
100,00 лв.

Индивидуален хранителен режим

Твоята кардинална промяна към здравословни хранителни навици

13,99 лв.

Памучна торба за многократна употреба

Памучна черна торба за многократна употреба

90,00 лв.

Индивидуална хранителна консултация (60 мин.)

Твоята кардинална промяна към здравословни хранителни навици

39,99 лв.

10 високопротеинови шоколада без захар

Шоколадова наслада без угризения за здравето, формата и килограмите

7,49 лв.

Високопротеинов млечен шоколад без добавена захар, 50 г.

Мечтаният диетичен млечен шоколад. Наслади се без угризения

5,49 лв.

Високопротеинов веган шоколад без захар с фъстъци, 50 г.

Мечтаният диетичен шоколад с ядки. Наслади се без угризения

900,00 лв.

Хранителен коучинг за 6 месеца (150 лв/месец)

Пълна промяна на хранителните навици

570,00 лв.

Хранителен коучинг за 3 месеца (190 лв/месец)

Индивидуална програма за изграждане на здравословни навици

220,00 лв.

Хранителен коучинг (1 месец)

Кардинална промяна на хранителните навици

23,90 лв.

Спортна бутилка за вода Cardinal Bites – стъклена с бамбуков капак, 530 ml.

Екологична спортна бутилка от стъкло и бамбук

49,99 лв.

Related Posts