протеинов десерт
Блог

Пухкав високопротеинов десерт

Продължаваме със сладките високопротеинови експерименти. На фокус днес е пухкав високопротеинов десерт.

Лесно, бързо, вкусно.

Необходими продукти

1 яйце

10 г Кокосово брашно

Щипка бакпулвер

50 г Обезмаслена извара

Ванилия

Лимонови и портокалови корички

Кафява захар и малко масло за намазване на формичките

Начин на приготвяне:

  1. Отделяме внимателно жълтъка от белтъка и ги поставяме в различни купички. Когато отделяте белтъка от жълтъка, трябва да бъдете много прецизни и внимателни – дори и малки остатъци от жълтъка няма да позволят на консистенцията на белтъка да стане гладка и плътна.
  2. Към жълтъка се прибавят сухите съставки и изварата и смесваме добре.
  3. Към отделения белтък добавяме няколко капки лимонов сок, тъй като при разбиване на белтъка с него, структурата на получената пяна ще придобие пълния си обем и плътност.  Съдът, в който ще биете белтъците трябва да е перфектно подсушен. Малка капчица вода може да доведе до не добро разбиване. Разбиваме белтъка до получаването на достатъчно твърди и стабилни връхчета на пяната. Важно е да използваме белтъците на сняг веднага, защото ако престоят ще се втечнят.
  4. Внимателно и постепенно, с помощта на дървена или силиконова шпатула, смесваме белтъците с останалата смес.
  5. Разпределяме във формички по избор, като преди това леко намазваме страните на съда с масло, за да не залепне при печенето и поръсваме с щипка кафява захар.
  6. Печем на загрята фурна на 170 градуса с включен вентилатор, за около 15 минути. (зависи от големината на съда, който използваме). Тъй като използвахме купички за суфле, кейковете бяха напълно готови за 10 минути.

Хранителни стойности за цялата рецепта: 187 ккал

Протеин: 21 г.

Въглехидрати: 8 г.

Мазнини: 6 г.

Related Posts