фибри
Блог

Какво ТРЯБВА да знаеш за фибрите и влиянието им върху здравето?

Фибрите са вид въглехидрати, които тялото ни не може да усвои. Въпреки че повечето въглехидрати се разграждат до молекули захар, фибрите нямат това свойство и преминават през тялото неусвоени и съответно не са абсорбирани от кръвоносната система. Именно това, че не могат да бъдат смлени прави така, че да играят толкова важна роля в храносмилането.

Фибрите имат огромни ползи за тялото ни, но статистики сочат, че консумираме по-малко от ½ препоръчителната дневна доза. И вече сигурно се питате: От колко грама фибри на ден имам нужда?

Според АНА (American Heart Association), дневната доза фибри за хора на хранителен режим от 2000 калории/ на ден трябва да е 25 грама. Този грамаж варира според възрастта и пола.

  • жени под 50: 21 до 25 грама/дневно
  • мъже под 50: 30 до 38 грама /дневно
фибри ползи

Защо имаме нужда от фибри?

Трудно е да повярваме, че нещо, което дори не можем да усвоим може да има такава важна роля за оптималното здраве, нали? Основни ползи на фибрите са:

  • подпомагат отслабването – увеличават усещането за ситост, което ни кара да приключим с храненето си по-рано и да избегнем преяждането.
  • намаляват холестерола и снижават нивата на кръвната захар – спомагат за по-бавното разграждане и усвояване на въглехидратите
  • засилват “добрите” чревни бактерии, подобряват движението в храносмилателната система, намаляват риска за сърдечни заболявания.

Видове фибри

Има два вида фибри – разтворими и неразтворими. Те имат напълно различни функции и снабдяват тялото ни с различни ползи.

  • Разтворими фибри. Когато се смесят с вода, разтворимите фибри образуват гел. Това забавя храносмилателния процес и помага понижаването на холестерола и кръвната захар. Разтворимите фибри са предимно в овесените ядки, грах, боб, ябълки, цитрусови плодове, моркови, пшеница и псилиум.
  • Неразтворими фибри. Те не се смесват с вода, а направо преминават през храносмилателната система непокътнати като също съдействат за бързото преминаване на храната. По този начин предпазват от запек и помагат на токсичните вещества да не се задържат в организма. Те са предимно в зелен боб, картофи, зеленолистните зеленчуци, морковите, целината, пшеничените и житните трици.

Здравословният хранителен режим трябва да включва балансирано и достатъчно количество както на разтворими, така и на неразтворими фибри. Въпреки че днешно време на пазара съществуват хиляди добавки, повечето от тях нямат витамините и минералите /включително витамин Б и желязо/. Също и не се усвояват на пълен капацитет от тялото ни, както биха се усвоили от пълноценно и балансирано хранене.

В Cardinal Bites особено държим да предлагаме възможно най-пълноценните сладки изкушения, затова нашите сурови протеинови бонбони са източник или са с високо съдържание на фибри! (в зависимост от вкуса).

С най-високо съдържание на пребиотични фибри (инулин от цикория) е пионерният ни вкус, създаден по уникална и защитена рецепта – какао, роза и махлеб. 

Подобрете дневния си прием на фибри като поръчате онлайн от нашите бонбони. Ще ги доставим до всяка точка на България на следващия ден.

Източници:

https://www.webmd.com/diet/default.htm  

https://www.healthline.com/

https://www.medicalnewstoday.com/

 

Aвтор: Виктория Панова

За мен…

Казвам се Виктория Панова. На 20 години съм от град Плевен. Уча Маркетинг Мениджмънт във Венло, Холандия. Обожавам да пътувам и да опознавам света, хората и традициите им.

Спортът е част живота ми откакто се помня- карам ски от 3 годишна, плувам от откакто бях на 7, играя тенис от 10 годишна, а последните 3 години целият ми интерес е насочен към фитнеса и здравословното хранене. Преминала съм през всяка възможна диета – кето, веган, вегетарианство, палео, но с тях стигнах само до нездравословна връзка с храната, която преборих с много четене и осъзнаване, че храната е нашето гориво и от нея зависи колко пълноценни сме в тренировките и живота си. Балансът е ключа към здравето и щастието. А моята цел в живота е да го постигна във всяка сфера – хранене, фитнес, професионално развитие, социален живот.

Related Posts